Miss Peregrine´s Peculiar

Miss Peregrine´s Peculiar Children anmeldelse

“Miss Peregrine`s Peculiar Children” er poetisk, pudsig og nådesløs brutal – og dermed Tim Burton i topform og indenfor én af de genrer, han gør bedst.

Filmen er baseret på Ransom Riggs roman af samme navn og er inspireret af gamle, slidte fotografier forfatteren har fundet på loppemarkeder.

 

 

Anmeldelse: Miss Peregrine´s Peculiar Children

Teenageren Jack er alene og usynlig i verden, eller sådan føles det i hvert fald. I skolen går han i et med tapetet og forældrene interesserer sig ikke synderligt for ham. Kun én person kunne få ham til at føle sig som noget helt specielt. Det var hans farfar, som nu er dement og ikke til megen støtte. Indtil en dag, hvor telefonen ringer og alt forandres…

Jack sluses ind i en parallelverden, til et hjem for sælsomme børn,“peculiars” og hvor forstanderinden, Miss Peregrine, skaber tidssløjfer, som beskyttelse mod onde monstre, “hollowgasts”. I sin egenskab af “ymbryne”, som kontrollerer tiden, kan hun vælge en sikker dato og sørge for, dagen gentages igen og igen. I Miss Peregrines tilfælde 3. september 1940.

 

 

Stay peculiar

Tim Burton er mester i at skabe smukke, kraftfulde billeder, som sætter spor hos publikum -og i 3D forstærkes hans forkærlighed for tekstur og dybde yderligere.

“Miss Peregrine`s Peculiar Children” er et eventyr, så man skal ikke forvente den store dybde i karaktererne. Til gengæld får man en imponerende galleri af skæve, skabelonagtige figurer. Asa Butterfield er det perfekte billede på den misforståede, usikre og kejtede teenager: tynd, luvende og næsten transparent. Eva Green fungerer fint i det ekstreme burtonunivers som Miss Peregrine og Terence Stamp er overbevisende som den hæmmede, polske farfar, Abe. Desuden er børnehjemme befolket af diverse sælsomme børn, blandt andet Jack kærlighed, den sødmefulde engelske rose Emma, som går med sko af bly for at bevare jordforbindelsen:

 

 

Skal der påpeges svagheder, så har Tim Burton svært ved at dræbe sine darlings. Han forelsker og fortaber sig let i idéerne, universet og filmreferencerne. På den måde kommer han til at overgøre projektet i forhold til den genrekontrakt, han har indgået med publikum. Måske fordi Burton stadig kæmper med at finde balancen efter han er gået main stream, og han som alle andre må balancere mellem kreative ambitioner og at bevare et bredt publikum.

På et mere konkret plan, er der enkelte sekvenser, hvor skuespil og klipning vakler, så selv Samuel L. Jackson falder igennem som superskurk:

 

 

Men når det er sagt, så er “Miss Peregrine´s Peculiar Children” en storslået, magisk og smuk film med det yderst sympatiske budskab at hylde det at være anderledes, sælsom og at favne unikke egenskaber. En fantastisk eventyrfilm med action, skønhed, gru – og  i hvert fald i den absolut gode ende af hvad der ellers produceres for børn og unge i målgruppen.

Anbefales for børn 11 år +

❤️❤️❤️❤️❤️

 

 

KØB BILLETTER

 

 

STREAM TIM BURTON-FILM HER ELLER HER

 

 

 

 

 

KØB BØGER AF RANSOM RIGGS