The Hateful Eight

The Hateful Eight

The Hateful Eight anmeldelse. The Hateful Eight sidder i kroppen. Du mærker den isnende kulde, fygende sne og varm ånde i frostklar luft – had og ondskab, så du frydefuldt skutter dig i biografsædet. Men forvent ikke en traditionel Tarantino.

 

VERDENS BEDSTE WESTERNS

 

Handling – The Hateful Eight

“None comes up here without a damn good reason”

Efter borgerkrigen hænger racisme og gammel strid mellem nord og syd stadig tungt i luften. Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson)  er reduceret til dusørjæger og strandet med tre frosne forbryderlig i Colorados snedækkede bjerge. Til alt held støder han ind i den gnavne John Ruth (Kurt Russel), som er “hangman” i samme branche, og som modvilligt giver ham et lift, mod at Warren afleverer sin pistol til kusken, O.B.

 

KØB BILLETTER

 

 

Ruth er lænket til sin vilde og udforudsigelige fange, Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), som skal indleveres til hængning i Red Rock. Endnu en nødstedt mand samles op, Chris Mannix, som hævder han er Red Rock nye sherif, og dermed den person, som i sidste ende skal udbetalte dusørerne.

 

The Hateful Eight

 

Fire personer i diligencen. Ingen stoler på nogen, stemningen er anspændt  – og Warren og Ruth er tvunget til at indgå en aftale om at beskytte hinandens dusør.

O.B. er utålmodig, for de sidste tre timer har de haft en en heftig snestorm lige i hælene, og han vil gerne nå traktørstedet, “Minnie’s Haberdashery”, inden den bryder ud.

Men hos Minnie´s er intet som det plejer…

 

The Hateful Eight

 

Første del af The Hateful Eight er visuelt umådelig smuk og spændende i den forstand, at giver spillerne plads til udfoldelse, men trækkes desværre for langt. Men har man vænnet sig til tempo, stil og holder ud til lige inden pausen, hvor Samuel L. Jackson giver en af sine klassiske monologer, og der kommer skred i handlingen, får man en forrygende anden del med klassisk humor, lommefilosofi, grotesk vold og pudsige overraskelser.

Undervejs har Tarantino opnået det, han vil – og det står meget klart at drengerøven er blevet voksen, vil anerkendes som instruktør i bredere og mere klassisk forstand.

 

STREAM TARANTINOFILM

 

 

 

 

The Hateful Eight – Beckett på speed

Quentin Tarantino har proklameret, at han kun vil lave ti film og efterfølgende skrive romaner, skuespil og instruere teater, og det ses tydeligt i The Hateful Eight. Størstedelen af filmen foregår i lukkede rum, hvor han får mulighed for at demonstrere mise-en-scene, og han kalder konsekvent The Hateful Eight for et “piece”, som kan udføres på en scene hvor som helst i verden.  Det ses i den lidt prætentiøse form med overture, kapitler og pause. Selv i markedsføringen, som var et stort anlagt roadshow i 100 amerikanske biografer juledag 2015.

 

 

 

Som dansker er det da også interessant, at Dogville af Lars von Trier er en af hans yndlingsfilm, og han mener, det er et af de bedste manuskripter nogensinde.

Så han laver på en måde lave en omvendt Orson Welles, som, blandt mange andre, også får en lille hilsen med i filmen.

 

Inspiration

Andre inspirationer er selvfølgelig “Once Upon a Time in the West” af Sergio Leone med de de brede landskaber, effektfuld lyd og furede, vejrbidte ansigter, “Dilligencen” af John Ford og “The Thing” af John Carpenter, hvor Kurt Russel også medvirkede, og som blev vist for skuespillerne ved læseprøverne,

Ifølge Tarantino udsprang fortællingen af  barndommens begejstring for tv-shows som Bonanza (1959), The Virginian (1962) og The Hugh Chaparral (1967):

“Jeg elsker, når man halvvejs gennem showet ikke er helt klar over, hvem der er “good or bad guys”, og de alle afslører en fortid. En gruppe skurkagtige fyre, som fortæller baggrundshistorier, der måske – måske ikke – er sande. Luk de fyre inde i en hytte med en snestorm udenfor, giv dem våben, og se hvad der sker!”

Desuden er det elementer af Agatha Christies klaustrofobiske mysterier og sans for plot  – med Warren som ultra cool udgave af Hercule Poirot.

Det mere langsomme tempo giver i det hele taget Samuel L. Jackson plads, og han bærer en stor del af filmen sammen med andre gode kræfter som Tim Roth, Jennifer Jason Leigh og Kurt Russel.

The Hateful Eight er en kraftfuld film, som sidder i kroppen, længe efter du har forladt biografen.

 

❤️❤️❤️❤️

 

KØB BILLETTER