Suffragette

Suffragette anmeldelse

❤️❤️❤️

Suffragette fortæller den fascinerende historie om de engelske forkæmperne for kvinders valgret, som var hard core, militante og yderst mediebevidste.

Suffragette er en højaktuel historie, som minder os om, hvor kort tid siden det er, kvinder fik valgret, og der fandtes seje kvinder, som bogstaveligt talt ofrede sig i kampen

Maud Watts blev født på Glass House Laudry, har arbejdet i vaskeriet deltid fra hun var syv og fuld tid fra hun var 12; underbetalt og seksuelt udnyttet af ejeren. Hele sit liv har hun været respektfuld og gjort alt, hvad mænd har bedt hende gøre.

Det faste holdepunkt er hendes kærlige mand, Sonny, og sønnen George, som er kilde til stor glæde. Ved et tilfælde opdager hun kvindekampen, som tænder en ukendt gejst for en kamp, hun efterhånden bliver villig til at ofre alt for.

 

Suffragette anmeldelse

 

Suffragette

Maud finder ud af at Violet, en kvinde fra vaskeriet, deltager i et raid, hvor kvinder kaster med brosten og smadrer bustiksvinduer på Oxford Street, mens de råber “Votes for women!”

“If you want me to respect the law, then make the law respectable.”

(Violet Miller)

Suffragetterne er stærke kvinder, som får hinanden til at vokse og stå fast. Organisationen inviteres ind i Whitehall til høring, og det bliver Maud som afgiver vidnesbyrd. Oplevelsen af at blive lyttet til, og at nogen tager hendes situation alvorligt, tænder et håb og giver hende lyst og energi til at deltage i kampen.

Desværre ender høringen ikke med ikke at få nogen effekt for kvinderne, og de voldelige oprør eskalerer.

Kvindene overvåges, fængsles og mishandles, men intet når ud til pressen, da der er indgået en gentleman-agreement mellem politi og presse om, at intet må sive ud. Derfor beslutter kvinderne sig for, at “make noise louder then everyone else”, men stadig ingen dækning.

Til sidst. får de en idé til, hvordan de kan nå kongen og samtidig få massiv mediedækning:

 

“It´s deeds, not word that will get us the wote”

(Emmeline Pankhurst)

 

Et ikon spiller ikon

Hovedkarakteren Maud spilles af Carey Mulligan, som er en virkelig dygtigt og present skuespiller, men i denne film kommer hun desværre ud på kanten af, hvad hun magter, virker lidt anstrengt og gør ikke det indtryk, man kunne ønske i en film som Suffragette.

Helena Bonham Carter er cool som farmaceuten Edith, Ben Whisaw (Q i James Bond) spiller nuanceret Mauds mand, produkt af tidens maskuline kultur og Meryl Streep personliggør ikonet Emmeline Panthurst.

 

Suffragette anmeldelse

 

Men særligt skal fremhæves Anne-Marie Duff som skildrer Violet med råhed, autensitet og charme, og Geoff Bell, politiets efterforsker Norman Taylor, som subtilt afslører fascination og forståelse for kvindernes indædte kamp.

Alt i alt er spillet fint, filmen visuelt smuk og dvæler ved castets gode ansigter, men desværre ender en virkelig god historie med at blive fortalt langsommeligt og i en tilbageskuende stil.

På den måde bliver det svært at nå ind til det unge publikum, man sandsynligvis gerne vil have fat i med dette vigtige tema.

 

SE FILMEN HER , HER

 

ELLER SE BAGGRUNDSSTOF HER ELLER HER