Skak for børn

Skak for børn

Skak for børn som apps eller i det virkelig liv. Skak er populært i skoler og på fritidshjem og menes at styrke børnenes koncentration, analytiske evne og strategiske tænkning:

“Jeg ser et stort potentiale i skoleskak, fordi det har nogle muligheder omkring dét at koncentrere sig og fokusere på noget. Det handler ikke så meget om spillet i sig selv, men om at lære af spillet. Min erfaring er, at det specielt er de urolige børn, der har gavn af det, og så synes jeg, at det er specielt interessant i forhold til matematik”.  Claus Hjortdal, fmd. for Skolelederforeningen

Når man spiller skak arbejdes med matematiske begreber som: række, linje, vandret, lodret, skråt, diagonalt, frem, tilbage, baglinje, midten og kvadrater og strategi, når eleven selv skal finde svaret på, hvordan de redder et  tårn eller en bonde. Det er en sund og struktureret tankeproces, hvor eleverne lærer at holde fokus, koncentration og tænke fremadrettet.

Det vigtigste er dog at spille skoleskak ansigt-til-ansigt, hvor det kræver en ekstra dimension, at få et spil til at fungere, vente på hinanden, overholde spillets regler og håndtere at vinde og tabe.

Her fortæller Jakob Rathlev, formand for Dansk Skoleskak om idéen til TV2 News:

 

 

Mine egne børn har både en far og en farfar, som er glade for skak, så for dem er hyggen, samværet og det legende element nok det vigtigste. Men det er ikke altid, der er tid til hverdag, så nogle gode apps er også rare at have i baghånden.

 

Skak for børn – apps

De bedste apps, vi har fundet ligger HER , HER og HER

Dansk Skoleskak har desuden udviklet gratis spil til undervisningsbrug, hvor der begyndes helt enkelt med eksempelvis  bondeskak. Der kan logges ind med UNI-login eller mailadresse.

 

 

Skak – bøger for børn

HER , HER eller  HER (med gratis download af første kapitel)

 

 

 

Dansk Skoleskak

Dansk Skoleskak har udarbejdet undervisnings- og  informationsmateriale.

Links: Københavns SkoleskakÅrhus SkoleskakNordjylland , RingkøbingViborgVejleRibeSønderjyllandFynVestsjællandStorstrømRoskildeFrederiksborgKøbenhavnBornholm og Grønland.

 

 

Skak – inspiration for de voksne

 

Magnus Carlsen

Så er der jo det unge, norske talent Magnus Carlsen – bare fordi det er fascinerende for os voksne.

But don´t tell the kids 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Skak: film og dokumentar

 

Searching for Bobby Fisher

 

 

Brooklyn Castle

 

SE BROOKLYN CASTLE HER ,  HER  OG SE FILMENS HJEMMESIDE HER

 

 

 

 

Game over – Kasparov and the Machine

 

 

 

 

Bobby Fischer against the world

 

 

 

 

Pawn Sacrifice