Steve Jobs

Steve Jobs anmeldelse

Steve Jobs – anmeldelse. “Steve Jobs” er på én gang brutal og loyal og afspejler på elegant vis tre årtier, en visionær mand og et dybt narcissistisk menneske.

Hans hjerne arbejder på højtryk og står ikke stille et sekund. Der tænkes, tales og handles hurtigt. Har han sat sig et projekt i hovedet, arbejder han manisk, hårdt – og nådesløst – mod det.

Steve Jobs er ikke en traditionel biopic og står helt renset for kronologi og sentimentale detaljer, men er en kondenseret dramatisering af centrale problematikker mellem Jobs og nogle af hans nærmeste.

Handlingen udspilles i realtid den sidste halve time optil tre af hans berømte præsentationer. I 1984 hvor den første Macintosh afsløres, optaget i grynet 16 mm film. I 1988 med NeXT Cube, filmet i 35 mm.  Og til sidst digitalt i 1998, hvor Jobs er tilbage hos Apple og præsenterer den første iMac.

Denne opbygning er selvfølgelig dramatisk højspændt, kan virke en smule fortænkt, men repræsenterer mandens rastløse hjerneaktivitet godt og er karakteristisk for manuskriptforfatteren, Aaron Sorkin.

 

SE FILMEN HER , HER,  ELLER HER

ELLER ANDRE FILM OM STEVE JOBS HER

 

Aron Sorkin

Aaron Sorkin havde talt i telefon med Steve Jobs tre gange, men aldrig mødt ham, da han efter Jobs død blev spurgt om at skrive et manuskript på grundlag af Walter Isaacsons biografi, men projektet udviklede sig anderledes og tog en helt anden form.

 

 

Sorkin vidste hurtigt, han ikke ville skrive en traditionel biopic og valgte at fokusere på de friktioner, der var mellem Steve og medstifteren Wosniak, datteren Lisa og SEO John Scully:

“Jeg kan lide klaustrofobiske steder, jeg kan lide komprimeret tid – hvor der er et ur, der tikker. Måske kan jeg dramatisere alle disse konflikter i tre scener i realtid og lade dem finde sted bag scene, i de sidste minutter optil hans berømte produktpræsentationer?”

 

 

På den måde bliver handlingen almengyldig, og vi får indblik i en ledertype, mand og far, som vækker genklang hos de fleste.

 

Steve Jobs – handling

Steve Jobs lider af virkelighedfortrængning, storhedsvanvid og ender ofte i upassende konfliker. Han har svært ved at retfædiggøre sin rolle i Apple overfor medarbejderne – og er ikke meget for at kreditere dem, der gør fodarbejdet i firmaet:

 

 

Da han i minutterne umiddelbart inden en præsentation stiller fuldstændig urealistiske krav, svarer medarbejderen Andy Hertzfeld:

 

“This can´t be fixed in seconds”

Jobs: “You didn´t have seconds. You had three weeks. The universe was created in a third of that time!”

Medarbejderen svarer lakonisk: “Well, some day have to tell us how you did it”

Steve Jobs var ikke specialet skarp på teknologi, men så sig selv som skaberen af idéen Apple – og blandt andet derfor ynder hans kritikere at betegne ham som “product impresario”.

 

 

Det er ikke før han oplever solidt nederlag og et ultimatum fra sin marketings- og livsmanager, Joanna Hoffman (Kate Winslet), han forsøger at justere på sit ego. Hoffman er loyal soldat ved hans side, en fortrolig, trofast mægler, som også tør sige ham imod og kritisere måden han behandler andre mennesker på, inclusiv datteren Lisa, som han ikke ønsker at vedkende sig.

På den måde ligger det snublende nært at komme til at gentage det svigt, han selv var ude for som barn, da han blev givet væk til adoption. Og som vi alle ved, så er den slags brændstof for ambition og higen efter anderkendelse. Og groft svigt kombineret med forgudelse kimen til narcissisme.

Steve Jobs er elegant eksekveret og hæver fortællingen langt over over den bio pic den kunne være blevet. For vi kender alle en Steve Jobs…

 

❤️❤️❤️❤️

 

 

 

 

Fun fact

Rygtet siger, at Apples logo er en hyldest til Alan Turing, som under 2. verdenskrig opfandt som computeren. Han begik senere selvmord, ved at tage en bid af et forgiftet æble. Apple nægter nogen sammenhæng.

Alan Turing er portrætteret i filmen The Imitation Game. …