Julemandens datter

Julemandens datter anmeldelse

❤️❤️❤️❤️

“Julemandens datter” er en lækker pakke. En virkelig god hovedkarakter, smukke lokationer og skøn stil: jul, hjemmestrik og hygge som i de gode, gamle dage.

Ambitiøs julefilm

Lucia går på den internationale julemandsskole, men må, fordi hun er pige, nøjes med kedelige timer som julestrik og dyrepasning, Drengene, derimod, går i julemandsklassen og får lov til at træne til de sjovere og mere synlige opgaver. 

Heldigvis er Lucia er en pige, der ved, hvad hun vil. Hun vil i julemandsklassen! Men hos forældre og skoleledelse er der ikke megen hjælp at hente, for mændene, og særlig de gamle mænd i Ældrerådet, har en nedarvet tro på, at tingene nu er bedst, som de altid har været. 

Ved et lykketræf åbner der sig en mulighed, og Ældrerådet sender nødtvunget Lucia på en mission, hvor hun skal bevise, om hun er egnet som julemandselev. 

Så alt i alt er der lagt op til til en dejlig julefilm med kant, pigepower og Potter-effekt. Og det får man også langt hen ad vejen. Ella Testa Kusk er et fund som Lucia med naturligt spil og et ansigt, man aldrig bliver træt af. Kristian Halken er virkelig fin som Litteramus – og så fungerer det faktisk med en ekstrem skurk, som næsten når Nicole Kidman i Paddington-filmen i ren ondskab, men afslører ikke, hvem det er…

Generelt er Julemandens datter vellykket og ambitiøs, men det er alligevel som om, den ikke har kunnet finde sin begrænsning.

https://www.youtube.com/watch?v=39lR_Fv9PPk 

Problemer med plot og komik

Der er særligt tre ting, som stikker i øjnene. De komiske figurer i filmen virker generelt mere fjollede end morsomme, og det ville have været klædelig med lidt mere underspillet humor. Det andet er mere af plotmæssigt karakter: konflikter løses med et trylleslag og uden megen modstand, pay offs falder for hurtigt og forklaringer bliver for eksplicitte. Med andre ord: man når ikke at opbygge spænding, så der virkelig er noget på spil – og der overlades ikke meget til publikum. Desuden er det som om, man har været uklar overfor, hvad der fungerer med hensyn til ex. visual effects, og det ville måske have været en fordel at vægte kvalitet fremfor kvantitet?

 

julemandens datter anmeldelse

 

Men det er småting. Julemandens datter er en hyggelig og underholdende film for hele familien. Præmissen er fin og nobel – og med støttekroner fra Viborg Kommune, får vi set nye smukke lokationer i dansk film. 

Min lille børneanmelder var glad, og vi forlod begge biografen i højt julehumør. På hjemvejen fik vi en god snak om drenge, piger – og om at være modig. 

“Jeg synes, hun var meget tapper og modig. 

Og bare fordi man er pige, betyder det ikke, man ikke kan gøre noget drenge kan. 

Og drenge kan også gøre noget piger kan. 

Jeg giver Julemandens datter fire og en halv stjerne!”

Clara syv år